Vertaalde boeken

Hier vind je een overzicht van de boeken die ik de afgelopen jaren heb vertaald.

 

Sinds eind januari 2023 ligt de nieuwste Jonas Moström in de boekhandel: Middernachtsmeisjes. Deze thriller heb ik samen met Tineke Jorissen-Wedzinga vertaald.

 

Sinds half februari is de omnibus van Magnus Jonsson verkrijgbaar. Deel 1, De man die met poppen speelde is al eerder los verschenen. Deel 2 uit de omnibus, De aasgieren, heb ik met Rymke Zijlstra vertaald. In september 2023 verschijnt De aasgieren als zelfstandig boek.

De aasgieren

Auteur: Magnus Jonsson
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: februari 2023
Uitgever: The House of Books

De aasgieren van Magnus Jonsson is de opvolger van De man die met poppen speelde. Beide delen zijn als omnibus verschenen. Vanaf september 2023 is De aasgieren als apart deel verkrijgbaar.

Dit boek heb ik samen met Rymke Zijlstra vertaald.

Linn Ståhl wordt weer door de politie ingehuurd als encryptie-expert nadat er een aanslag heeft plaatsgevonden bij een grote bank in het centrum van Stockholm. Hoe meer Linn in de zaak graaft hoe duidelijker het wordt dat haar eigen vijanden uit het verleden achter haar aan zitten. Een spannend boek!

 

 

 

 

 

Middernachtsmeisjes

Auteur: Jonas Moström
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: 27 januari 2023
Uitgever: Ambo Anthos

Middernachtsmeisjes van Jonas Moström is deel 3 uit de Nathalie Svensson-reeks.

 

Dit project heb ik samen met Tineke Jorissen-Wedzinga vertaald. De thriller is het derde deel uit de reeks met Nathalie Svensson in de hoofdrol. Deel 1, Dodelijk dichtbij en deel 2, Dominomoorden en Middernachtsmeisjes zijn ook los te lezen, maar het is natuurlijk veel leuker om alles achter elkaar te lezen!

In dit deel gaat Nathalie Svensson als lid van de daderprofielgroep op zoek naar de moordenaar die het op jonge studentes in Uppsala heeft gemunt. Een spannende zoektocht met bovendien uitgebreide beschrijvingen van het mooie Uppsala!

 

 

 

Cultus

Auteur: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: 3 november 2022
Uitgever: The House of Books

Cultus van Camilla Läckberg & Henrik Fexeus is de opvolger van Box.

 

Een thriller die ik samen met Madeleine Kiers heb vertaald. Een ontzettend spannend boek dat we al puzzelend hebben vertaald en dat was heerlijk om te doen. Anagrammen, sprongen op het schaakbord, noem maar op!

 

 

Wanneer een klein jongetje van een kinderdagverblijf in de buurt Södermalm van Stockholm verdwijnt, worden rechercheur Mina Dabiri en haar team weer ingeschakeld. Ze ontdekken gelijk overeenkomsten met een andere verdwijning die niet goed eindigde. Alles wijst erop dat er meer kinderen zullen verdwijnen. Mina neemt daarom voor het eerst sinds de dramatische gebeurtenissen van twee jaar eerder contact op met mentalist Vincent Walder. Hun band is bijzonder gebleken, maar lukt het ze ook om degenen die het meest kwetsbaar zijn te beschermen?

 

Thuis met planten

Auteur: Anders Røyneberg
Vertaald uit het: Noors
Verschijningsdatum: 12 september 2022
Uitgever: Forte

Thuis met planten van Anders Røyneberg is een prachtig vormgegeven boek over kamerplanten.

Anders Røyneberg heeft meer dan 100 planten in zijn appartement in Oslo. In dit boek moedigt hij je aan je huis te vergroenen met mooie kamerplanten. Hij legt uit hoe je de ideale planten voor jouw huis uitkiest en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Verder geeft hij leuke stylingtips met inspirerende voorbeelden hoe je planten in groepjes kunt plaatsen of juist kunt gebruiken als roomdivider. Juist nu we meer thuis zijn kunnen we de rust die planten ons bieden goed gebruiken!

Het boek biedt fijne plantenportretten en veel nuttige informatie over licht, voeding, de invloed van de seizoenen op de verzorging, verpotten, stekken en nog veel meer. Welke plant doet het goed in je huiskamer en welke plant floreert in je badkamer? Welke plant zuivert de lucht in je kantoor en welke plant is bestand tegen open ramen in de slaapkamer? Dit boek geeft antwoord op al deze vragen.

Thuis met planten is een buitengewoon praktisch en inspirerend boek voor alle plantenliefhebbers.

Faust

Auteur: Gustaf Skördeman
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: 21 april 2022
Uitgever: Cargo

Faust van Gustaf Skördeman is de opvolger van Geiger en kan ook zelfstandig gelezen kan worden.

Wat weet Sara Nowak? Het is de laatste vraag die dominee Jürgen Stiller te horen krijgt. Zijn antwoord blijft uit en even later wordt hij geëxecuteerd door een terrorist met de codenaam Faust.
Dit is het begin van een verbeten jacht om Sara Nowak te vinden en te vermoorden. Sara zelf is zich echter niet bewust van het gevaar, ze is druk verwikkeld in persoonlijke sores. Tot de dag dat ze beschoten wordt in haar eigen huis. De aanslag mislukt, en ze gaat op onderzoek uit en komt zo een netwerk van radicale terroristen in het voormalige West-Duitsland op het spoor. Uit die tijd stamt ook Operatie Wahasha, een meedogenloos plan dat de toekomst van Europa voor altijd kan veranderen. In een race tegen de klok moet Sara de ware identiteit van Faust achterhalen.

BBQ Bijgerechtjes

Auteur: Lena Söderström
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: mei 2022
Uitgever: Forte

Honderd smaakvolle gerechtjes voor bij de barbecue. Maar deze dips, sausjes, salades, spreads en marinades zijn ook zeer geschikt voor andere gelegenheden.

Het is een prachtig vormgegeven boek geworden met toegankelijke recepten.

Op naar mooie zomeravonden!

 

Koningen

Auteur: Erik Petersson
Vertaald uit het: Zweeds, in co-vertaling met Lucy Pijttersen
Verschijningsdatum: november 2021
Uitgever: Alfabet Uitgevers

In Koningen voert Erik Petersson ons langs vorsten, keizers, shoguns en monarchen die in de wereldgeschiedenis een rol van betekenis hebben gespeeld. Aan de hand van feiten en anekdotes ga je als lezer mee terug in de tijd. Een belangrijke vraag die in het boek centraal staat: wat is macht?

Het wordt ook duidelijk welke verworvenheden we in onze huidige samenleving aan de monarchen, de vorsten en de koningen te danken hebben. De belangrijkste daarvan is natuurlijk onze democratische samenleving.

De oorsprong van Taal

Auteur: Sverker Johansson
Vertaald uit het: Zweeds, in co-vertaling met Lucy Pijttersen
Verschijningsdatum: mei 2020
Uitgever: Meulenhoff

In De oorsprong van taal probeert Sverker Johansson antwoord te geven op de vraag hoe taal nu eigenlijk is ontstaan, want dat is nog steeds niet opgehelderd. De auteur probeert via verschillende wetenschappelijke disciplines antwoord te geven op die vraag. Het boek bevat grappige en informatieve praktijkvoorbeelden.

Groente

Auteur: Tommy Myllymäki
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: november 2018
Uitgever: Rebo producties

Tommy Myllymäki is een succesvolle chef-kok en ook een graag geziene kok op de Zweedse tv. In 2013 geeft hij zijn eerste kookboek uit. Met het kookboek Groente wil hij laten zien wat allemaal mogelijk is met groente.

Myllymäki Salade

Auteur: Tommy Myllymäki
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: juni 2018
Uitgever: Rebo producties

Met dit kookboek wil Myllymäki laten zien hoe veelzijdig salade is en hoe die het beste opbouwt met een goede dressing als finishing touch. En salades kunnen het hele jaar door!

Good morning

Auteur: Liselotte Forslin
Vertaald uit het: Zweeds
Verschijningsdatum: april 2017
Uitgever: Rebo producties

Liselotte Forslin is in Zweden een bekende blogger en foodjournalist. Van haar hand zijn ook flink wat kookboeken verschenen. De ontbijtrecepten in Good morning zijn geïnspireerd op haar verblijf in de Verenigde Staten. Denk daarbij aan recepten van pancakes tot hartige ontbijtrecepten. De recepten zijn eigenlijk geschikt voor de hele dag – de hele dag ontbijten.

Handboek voor de bloeiende tuin

Auteur: Claus Dalby
Vertaald uit het: Deens
Verschijningsdatum: april 2019
Uitgever: Terra

Claus Dalby heeft de grote tuin van zijn huis in de buurt van het Aarhus in Denemarken ingedeeld op kleur. In dit boek neemt hij je aan de hand van prachtige foto’s mee door zijn tuin. Hij beschrijft nauwkeurig welke planten hij gebruikt, welke kenmerken de planten bezitten en of bijvoorbeeld zon of schaduw is vereist. Verder is het boek heerlijk om door te bladeren!

51 DIY projecten

Auteur: Katarina Natalie Andersen
Vertaald uit het: Deens
Verschijningsdatum: oktober 2018
Uitgever: Terra

Met dit boek kun je zelf aan de slag om decoratieve objecten te maken voor je huis. Gezien de Deense achtergrond van de samensteller van dit boek is de stijl Scandinavisch, modern, in neutrale en rustige kleuren.